Sensorische integratie
Home / Trajecten / Sensorische integratie

Wat is sensorische integratie (SI)?
We hebben allemaal sensorische prikkels nodig. Dit zijn de zintuiglijke prikkels zoals horen, zien, ruiken, proeven, (aan)voelen. Ook je evenwicht hoort hier bij en je bewustzijn van waar je bent in de ruimte (Proprioceptie). Deze sensorische prikkels worden in de hersenen, in het middenbrein of lymbische systeem, verwerkt. Wordt de informatie als veilig ervaren dan kan je ‘gewoon’ blijven functioneren. Ervaart de persoon de informatie als onveilig dan schiet je in je overleving.
Wist je dat kinderen die veel bewegen vaak onderprikkeld zijn? Hè, zal je misschien denken, je bedoelt zeker overprikkeld! Nee, toch niet.
Je herkent vast wel bij jezelf wanneer je heel lang in de auto zit. Je krijgt dan de behoefte om te bewegen. Je lijf vertelt je eigenlijk dat je prikkels nodig hebt. Op zulke momenten ben je dus onderprikkeld.
Voor wie?
Kinderen en ook volwassenen kunnen flink last hebben van onder- en/of overprikkeling. Bij onderprikkeling zijn ze op zoek naar prikkels. Bij overprikkeling hebben ze last van prikkels en willen de prikkels uit de weg gaan.
In mijn praktijk brengen we eerst de prikkelverwerking in kaart. Veel kinderen zijn onderprikkeld en overprikkeld. Ze hebben prikkels nodig maar kunnen er tegelijk ook last van hebben. Samen gaan we dan op zoek naar wat helpend is.
Wetenschappelijk onderzoek
Er is in de loop van de tijd al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de sensorische informatieverwerking (SI).
Een voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek naar de sensorische integratie is: