06 17 56 12 69 Info@mooyeenzorgminder.nl

Leerstijl

Home / Trajecten / Leerstijl

Wat is de leerstijl?

We weten allemaal onze voorkeurshand waarmee we schrijven. Zo hebben we ook een voorkeur voor onze ogen, oren, voeten en grote hersenen. Wanneer je dit met elkaar combineert is dat jouw leerstijl of ook wel je dominantieprofiel.

Dit profiel vertelt hoe je leert en wat er gebeurt als er sprake is van stress. Het profiel geeft vaak veel inzicht.

Wat zeggen al deze onderdelen:

  • Handen staan voor onze communicatie. Let maar eens op als je praat hoe vaak je daarbij je handen gebruikt.
  • Ogen staan naast zien voor het hebben van overzicht
  • Oren staan naast horen voor het kunnen verwerken van de verschillende klanken en kunnen vertalen en reproduceren.
  • Voeten staan naast bewegen voor het in beweging kunnen komen
  • Bij de hersenen is er een verschil tussen de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. Bij de meeste mensen is de verdeling als volg:
    • De linkerhersenhelft is de meer planmatige, analyserende kant. Het zijn de losse delen zoals de losse klanken en losse tekens. Er wordt stap voor stap volgens een plan gewerkt.
    • De rechterhersenhelft is de meer gevoelige, fantasierijke, buiten de lijntjes denken kant. Kinderen en volwassenen die een voorkeur hebben voor hun rechterhersenhelft zoeken altijd naar het doel, het geheel. Ze hebben eerst een vertrouwde omgeving en het kader nodig omdat ze zich anders niet veilig voelen. Geef je dit kader niet dan gaan deze kinderen associëren om zelf een kader te zoeken.

Het weten van je leerstijl geeft veel inzicht en vaak ook aha-momenten. Eigenlijk vertelt het hoe jij bent en hoe je reageert op stress en wat helpt.

 

Welke gevolgen heeft stress op het leren?

Stress (zie ook Stress) kan heel veel oorzaken hebben. Een toets die je spannend vindt, een trauma wat je hebt meegemaakt, teveel prikkels waar je last van hebt, enz.

Wanneer iets in jou maakt dat je je niet veilig voelt, werken de grote hersenen, je denkbrein, niet goed samen.

 

Wat betekent dat in de praktijk?

Een voorbeeld
Je hebt een leerstijl waarbij alle voorkeuren rechts zijn. Wanneer je ontspannen bent, is er niets aan de hand. Is er sprake van stress dan blokkeer je volledig. Het lukt je niet meer om goed te horen waar het over gaat, je hebt geen overzicht meer, je verstijft, het lukt je niet meer om uit je woorden te komen. Je voelt je heel erg gefrustreerd. Je weet dat het er in zit. Waarom komt het er dan niet uit??

Informatie vanuit de rechterhersenhelft wordt doorgegeven aan de linkerkant van het lijf. De linkerhersenhelft geeft informatie door aan de rechterkant van het lijf. Bij stress lukt dat niet. Er kan geen communicatie zijn tussen beide hersenhelften.

In het voorbeeld hierboven betekent het dat de informatie vanuit de rechterhersenhelft eerst naar de linkerhersenhelft moet worden doorgegeven. Daarna kan het worden doorgegeven naar de rechterkant van het lijf. Pas wanneer je weer rustig bent en geen stress meer ervaart, lukt het weer om te denken.

Met behulp van reflexintegratie (zie voor meer informatie bij Reflexintegratie), beweegoefeningen (zie voor meer informatie bij Lateralisatie) en inzicht in de prikkelverwerking (zie voor meer informatie bij Sensorische Integratie) kan het stressniveau worden verminderd waardoor iemand minder snel gestrest wordt.